PRZEPIS na lekką sałatkę świąteczną podawaną z podpłomykami
Reklama
Składniki:
- 4 plastry szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
- 1 słoiczek marynowanych buraków
- 1 gruszka
- 1 figa
- garść orzechów włoskich
- garść roszpunki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- olej z rzepaku tłoczony na zimno
- sól i pieprz
- 300 g mąki
- 300 g jogurtu
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Podpłomyki:
Z mąki, jogurtu, proszku do pieczenia i soli wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie podzielić na 8 mniejszych kulek i każdą rozwałkować na cienki placek. Smażyć na suchej patelni grillowej.
Sałatka:
Z szynki wykroić 4 plastry. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Gruszkę obrać wyciąć gniazda nasienne, pokroić w mniejsze części i skropić sokiem z cytryny. Figę przekroić na pół. W misce umieścić roszpunkę, orzechy i gruszkę, dodać sól, pieprz oraz ocet jabłkowy całość wymieszać, dodać olej i ułożyć na talerzu. Do sałatki dodać szynkę, buraki, figę.
Komentarze