PRZEPIS na lekką sałatkę świąteczną podawaną z podpłomykami

Reklama

Składniki:

  • 4 plastry szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
  • 1 słoiczek marynowanych buraków
  • 1 gruszka
  • 1 figa
  • garść orzechów włoskich
  • garść roszpunki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • olej z rzepaku tłoczony na zimno
  • sól i pieprz
  • 300 g mąki
  • 300 g jogurtu
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Podpłomyki:

Z mąki, jogurtu, proszku do pieczenia i soli wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie podzielić na 8 mniejszych kulek i każdą rozwałkować na cienki placek. Smażyć na suchej patelni grillowej.

Sałatka:

Z szynki wykroić 4 plastry. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Gruszkę obrać wyciąć gniazda nasienne, pokroić w mniejsze części i skropić sokiem z cytryny. Figę przekroić na pół. W misce umieścić roszpunkę, orzechy i gruszkę, dodać sól, pieprz oraz ocet jabłkowy całość wymieszać, dodać olej i ułożyć na talerzu. Do sałatki dodać szynkę, buraki, figę.