PRZEPIS na sernik wiedeński z rodzynkami

Reklama

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego Mlekpol 18%
  • 10 jajek
  • 25 dag masła extra Łaciate
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa przesmażona 
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Masło, cukier puder i cukier waniliowy ucieramy. W trakcie dodajemy po kolei żółtka. Gdy masa będzie jednolita, dokładamy stopniowo twaróg sernikowy cały czas mieszając. Następnie przesiewamy przez sitko mąkę i budyń, dodajemy je do masy. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy z masą. Dorzucamy rodzynki i całość wylewamy na okrągłą formę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 80 minut. Gotowy sernik można poznać po zarumienieniu i lekko odstających bokach od formy. Posypujemy go cukrem pudrem przed podaniem.