PRZEPIS na sernik z piernikowym spodem
Reklama
Składniki:
Ciasto kruche:
- 600 g mąki puszystej Lubella Krupczatka
- 300 g zimnego masła
- 200 g cukru pudru
- 50 g kakao DecoMorreno
- 20 g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
Dodatkowo:
- 2 łyżki miodu
Sernik:
- 1 kg sera twarogowego (mielony z wiaderka)
- 200 g miękkiego masła
- 150 g drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 4 jaja- żółtka i białka oddzielnie
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- mleczna czekolada
Przygotowanie
- Blaszkę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyjąć z lodówki odłożone ciasto i wyłożyć na spód. Piec w nagrzanym piekarniku na 150 stopni przez 18 minut, a następnie ostudzić.
- W międzyczasie ser utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym, pod koniec dodać masło, wsypać budyń i zmiksować.
- Ubić białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli i wmieszać delikatnie do masy serowej.
- Na kruchy spód wylać masę, a na wierzchu zetrzeć na dużej tarce ciasto z zamrażalnika.
- Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika na 150 stopni.
- Piec 50 minut, wyłączyć piekarnik, nie otwierać go, tylko zostawić sernik w zamkniętym piekarniku przez 30 minut, kolejno uchylić i zostawić do całkowitego wystudzenia, a kiedy już wystygnie całkowicie, włożyć do lodówki na minimum 6 godzin (a najlepiej na całą noc).
- Przed podaniem, na wierzch zetrzeć czekoladę.
Komentarze (3)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze