PRZEPIS na sernik z piernikowym spodem

Reklama

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 600 g mąki puszystej Lubella Krupczatka
  • 300 g zimnego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 50 g kakao DecoMorreno
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja

Dodatkowo:

  • 2 łyżki miodu

Sernik:

  • 1 kg sera twarogowego (mielony z wiaderka)
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 4 jaja- żółtka i białka oddzielnie
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • mleczna czekolada

Przygotowanie

  • Blaszkę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyjąć z lodówki odłożone ciasto i wyłożyć na spód. Piec w nagrzanym piekarniku na 150 stopni przez 18 minut, a następnie ostudzić.
  • W międzyczasie ser utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym, pod koniec dodać masło, wsypać budyń i zmiksować.
  • Ubić białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli i wmieszać delikatnie do masy serowej.
  • Na kruchy spód wylać masę, a na wierzchu zetrzeć na dużej tarce ciasto z zamrażalnika.
  • Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika na 150 stopni.
  • Piec 50 minut, wyłączyć piekarnik, nie otwierać go, tylko zostawić sernik w zamkniętym piekarniku przez 30 minut, kolejno uchylić i zostawić do całkowitego wystudzenia, a kiedy już wystygnie całkowicie, włożyć do lodówki na minimum 6 godzin (a najlepiej na całą noc).
  • Przed podaniem, na wierzch zetrzeć czekoladę.