PRZEPIS na zupę grzybową

Reklama

Składniki:

  • 0,5 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki Przyprawy do zup Knorr
  • 2 marchewki
  • 1 seler korzeniowy
  • 1 pietruszka
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 1 szczypta cukru
  • 200 g suszonych grzybów

Przygotowanie

  • Namocz grzyby w wodzie do uzyskania miękkości, a następnie drobno je pokrój.
  • Obierz selera, pietruszkę oraz marchewki. Warzywa zalej wodą i gotuj, aż staną się miękkie, a w wodzie powstanie wywar.
  • Wywar dopraw Przyprawą do zup Knorr, szczyptą czarnego pieprzu i cukru.
  • Wrzuć do zupy pokrojone grzyby i gotuj wszystko przez kolejne 20 minut.
  • Na koniec połącz dokładnie mąkę ze śmietaną, aby nie powstały grudki. Całość wlej do zupy i starannie wymieszaj. Zagotuj zupę do gęstości.