PRZEPIS na sałatkę z ryżem dzikim, batatami i dressingiem imbirowym

Reklama

Składniki:

  • 50g dzikiego ryżu (np. marki Britta)
  • 1 średni batat
  • 50g sera feta
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 łyżka nasion dyni
  • garść rukoli

Dressing imbirowy

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 cm imbiru startego na tarce
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

  • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Batata upiec w piekarniku, obrać i pokroić w kostkę. Ser pokroić w kostkę i lekko rozkruszyć.
  • W dużej misce wymieszać ryż z batatem, serem, żurawiną, nasionami dyni i rukolą.
  • Składniki na dressing zmiksować blenderem.
  • Sałatkę doprawiać imbirowym dresingiem.