PRZEPIS na rybę z orzechowo-ziołową pierzynką

Reklama

Składniki: (4 porcje)

  • 1 płat ryby, np. tołpyga, dorsz, karp bez skóry (około 1 kg)
  • 6 łyżek orzeszków tartych, arachidowych BackMit
  • 2 łyżki płatków migdałowych Kresto
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 2 łyżki ulubionych suszonych ziół, np. mieszanek: śródziemnomorskiej, prowansalskiej lub tymianku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Rybę oczyść z błon, umyj.
  • Piekarnik nagrzej do 180°C.
  • Blaszkę posmaruj 1 łyżką oleju, posyp 2 łyżkami orzechów tartych, oraz 1 łyżką ziół. Na tym ułóż rybę.
  • Foremkę wstaw do piekarnika na 20 minut, po tym czasie posmaruj wierzch ryby olejem, posyp: ziołami, orzechami tartymi oraz płatkami migdałowymi. Przypraw solą i pieprzem.
  • Piecz rybę około 15 minut, do lekkiego zbrązowienia migdałów.

Propozycja podania

  • Ziemniaki wyszoruj. Natnij tworząc plasterki (ale nie docinając do końca).
  • Otocz w oleju, soli i pieprzu. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200°C, piecz ziemniaki 30 minut.
  • Po tym czasie dodaj rybę, postępując zgodnie z przepisem powyżej (zmniejszając temperaturę piekarnika do 180°C).