PRZEPIS na zupę krem z kukurydzy z chrupkim boczkiem i pietruszką

Reklama

Składniki:

  • 200 g boczku w plastrach ZM Pekpol
  • 2 pory
  • 1 łyżka masła
  • 6 kolb kukurydzy
  • 2 litry rosołu
  • 3 łyżki kwaśniej śmietany
  • 1 łyżka soku cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Boczek podsmażamy na suchej patelni na chrupko z obu stron, przekładamy do odsączenia na papierowy ręcznik. Pora kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię po boczku, dodajemy łyżkę masła i podsmażamy. Z oczyszczonych kolb kukurydzy odkrawamy ziarna i przekładamy do garnka. Na patelnię z porem wlewamy trochę rosołu, mieszamy i przekładamy do garnka. Dolewamy resztę rosoły i gotujemy całość 20 minut. Zupę miksujemy, dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pokruszonym boczkiem i świeżą natką pietruszki.