PRZEPIS na pierniczki świąteczne
Reklama
Składniki (ok. 70 sztuk):
ciasto:
- 950 g mąki pszennej
- 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)
- 200 g cukru pudru
- 250 g miodu
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g przyprawy do pierników
- ewentualnie łyżka kakao
lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 białka jajka
- ew. barwnik spożywczy
Przygotowanie
- Wszystkie sypkie składniki na ciasto przesiej do miski, dodaj miód, kostkę do pieczenia Kasia, żółtka i jajko, wymieszaj dokładnie mikserem.
- Następnie przełóż całość na stół i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
- Rozwałkuj na podsypanym mąką stole na grubość około 4 mm i powycinaj foremkami pierniczki.
- Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w 180℃ 10-15 minut. Odstaw do wystygnięcia.
- Cukier puder utrzyj z białkami na gęsty, gładki lukier. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru i udekoruj nim pierniczki. Biały lukier możesz łatwo zabarwić szczyptą barwnika spożywczego.
Komentarze (1)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze