PRZEPIS na pierniczki świąteczne

Reklama

Składniki (ok. 70 sztuk):

ciasto:

  • 950 g mąki pszennej
  • 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g miodu
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g przyprawy do pierników
  • ewentualnie łyżka kakao

lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 białka jajka
  • ew. barwnik spożywczy

Przygotowanie

  • Wszystkie sypkie składniki na ciasto przesiej do miski, dodaj miód, kostkę do pieczenia Kasia, żółtka i jajko, wymieszaj dokładnie mikserem.
  • Następnie przełóż całość na stół i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
  • Rozwałkuj na podsypanym mąką stole na grubość około 4 mm i powycinaj foremkami pierniczki.
  • Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w 180℃ 10-15 minut. Odstaw do wystygnięcia.
  • Cukier puder utrzyj z białkami na gęsty, gładki lukier. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru i udekoruj nim pierniczki. Biały lukier możesz łatwo zabarwić szczyptą barwnika spożywczego.