Przepis: drożdżowe węzełki daktylowo-orzechowe z kruszonką i lukrem
Składniki (na 12 sztuk):
Ciasto drożdżowe:
- 25 g świeżych drożdży
- 450 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
- 150 ml letniego mleka
- 70 g cukru
- szczypta soli
- 50 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 większe jajko
- 2 żółtka
- 80 g miękkiego masła
Nadzienie daktylowe:
- 2 op. daktyli suszonych Soft Bakal (2x150 g)
- 100 g masła orzechowego 100%
- 1 łyżeczka cynamonu
- ok. 50-100 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- 70 g orzechów laskowych Bakal, obranych ze skórki i posiekanych
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
Kruszonka orzechowa:
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 100 g mąki pszennej
- 20 g mielonych orzechów laskowych Bakal
- szczypta soli
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- 1-2 łyżki mleka
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe: odważyć wszystkie potrzebne składniki. Do miseczki wkruszyć drożdże, zasypać 2 łyżeczkami cukru, wlać 50 ml mleka i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 30g mąki i ponownie wymieszać, przykryć miseczkę ściereczką i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia drożdży. Po tym czasie wyrośnięty rozczyn przełożyć do dużej miski wraz z resztą mąki, cukru i mleka. Dodać również jajko, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Całość wyrabiać mikserem z hakiem do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta (potrwa to dobre kilka minut). Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło i ugniatać dalej do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto pozostawić w misce na około 60 minut przykrywając ściereczką, aż co najmniej podwoi swoją objętość.
Nadzienie daktylowe: wszystkie składniki zblendować do uzyskania kremowej, ale wciąż gęstej pasty, którą łatwo będzie rozsmarować na cieście drożdżowym. Wodę najlepiej dolewać stopniowo, kontrolując konsystencję masy.
Kruszonka orzechowa: wszystkie składniki rozetrzeć w misce palcami do uzyskania sypkiej kruszonki, schować do lodówki.
Formowanie: wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na duży prostokąt podsypując odrobiną mąki. Połowę prostokąta wysmarować równo nadzieniem daktylowym, wysypać posiekane orzechy laskowe (70 g) i nakryć częścią ciasta bez daktyli. Pokroić nożem na 12 równych pasków, każdy pasek zwinąć w węzełek i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane drożdżówki pozostawić (przykrywając ściereczką) na 30 minut do napuszenia. Węzełki wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać obficie kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15-18 minut do ładnego zarumienienia. Wyjąć i przestudzić.
Lukier: składniki wymieszać w misce, gęstym lukrem polać drożdżówki. Smacznego!
Rady
- W celu obrania orzechów laskowych ze skórki, należy podprażyć je na rozgrzanej suchej patelni do momentu, aż skórka zacznie pękać. Wtedy przełożyć orzechy na papierowy ręcznik i poprzez pocieranie usunąć niechciane skórki.
- Drożdżówki najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku, by zapobiec wysychaniu.
Podziękowania dla Justyny Dragan - autorki przepisu i zdjęcia.
Komentarze