PRZEPIS na czekoladową lasagne
Reklama
Składniki:
kakaowy spód:
- 20 gramów kakao Decomorreno
- 250 gramów herbatników kakaowych
- 150 gramów roztopionego masła
biały krem:
- 250 gramów mascarpone
- 200 gramów serka kremowego
- 3 łyżki cukru pudru
- składniki na krem czekoladowy:
- 35 gramów kakao Decomorreno
- 1 sztuka budyniu czekoladowego
- 80 gramów skrobii ziemniaczanej
- 80 gramów cukru
- 750 mililitrów mleka
śmietankowy wierzch:
- 500 mililitrów śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 gramów czekoladowych łezek
Przygotowanie
- Herbatniki zblenduj na drobny proszek, dodaj 20 g kakao oraz rozpuszczone masło.
- Wymieszaj, powstałe ciasto przełóż do formy. Dociskając wierzch wyrównaj powierzchnię. Włóż do lodówki na 15 minut.
- W tym czasie ugotuj budyń, wymieszaj skrobie, cukier oraz kakao. Dodaj 200 ml mleka i wymieszaj.
- Pozostałą część mleka podgrzewaj, gdy zacznie się gotować dolej rozmieszane składniki i energicznie mieszaj. Zdejmij z kuchenki gdy zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.
- Następnie ubij serek kremowy z mascarpone oraz z cukrem pudrem. Wyłóż krem na spód czekoladowy. Włóż formę do lodówki.
- Gdy budyń wystygnie, wyłóż go równą warstwą na krem z mascarpone.
- Na wierzch ubij śmietankę z cukrem pudrem. Posyp ostatnią warstwę czekoladowymi łezkami lub posiekaną czekoladą.
- Gotowe!
Komentarze(0)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze