PRZEPIS na czekoladową lasagne

Reklama

Składniki:

kakaowy spód:

  • 20 gramów kakao Decomorreno
  • 250 gramów herbatników kakaowych
  • 150 gramów roztopionego masła

biały krem:

  • 250 gramów mascarpone
  • 200 gramów serka kremowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • składniki na krem czekoladowy:
  • 35 gramów kakao Decomorreno
  • 1 sztuka budyniu czekoladowego
  • 80 gramów skrobii ziemniaczanej
  • 80 gramów cukru
  • 750 mililitrów mleka

śmietankowy wierzch:

  • 500 mililitrów śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 gramów czekoladowych łezek

Przygotowanie

  • Herbatniki zblenduj na drobny proszek, dodaj 20 g kakao oraz rozpuszczone masło.
  • Wymieszaj, powstałe ciasto przełóż do formy. Dociskając wierzch wyrównaj powierzchnię. Włóż do lodówki na 15 minut.
  • W tym czasie ugotuj budyń, wymieszaj skrobie, cukier oraz kakao. Dodaj 200 ml mleka i wymieszaj.
  • Pozostałą część mleka podgrzewaj, gdy zacznie się gotować dolej rozmieszane składniki i energicznie mieszaj. Zdejmij z kuchenki gdy zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.
  • Następnie ubij serek kremowy z mascarpone oraz z cukrem pudrem. Wyłóż krem na spód czekoladowy. Włóż formę do lodówki.
  • Gdy budyń wystygnie, wyłóż go równą warstwą na krem z mascarpone.
  • Na wierzch ubij śmietankę z cukrem pudrem. Posyp ostatnią warstwę czekoladowymi łezkami lub posiekaną czekoladą.
  • Gotowe!