PRZEPIS na jabłka pieczone pod kruszonką

Reklama

Składniki (4 porcje):

  • 4 duże jabłka (twarde)
  • 1/2 szklanki rodzynek Kresto
  • 1/2 szklanki żurawiny Kresto
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu

Dodatki:

  • 4 duże śliwki
  • 1/2 szklanki świeżej żurawiny
  • 1 łyżka miodu
  • gałązki rozmarynu do podania

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki orzechów laskowych Kresto
  • 50 g masła (miękkiego)
  • 50 g cukru trzcinowego demerara Gold Pack
  • 100 g mąki pszennej

Przygotowanie

  • Jabłka umyj, zetnij górę, wydrąż ogryzek. Rodzynki i żurawinę zalej wodą i odstaw na 15 minut. Orzechy posiekaj.
  • Składniki na kruszonkę połącz, przełóż na 10 minut do zamrażalnika.
  • Osącz owoce z wody, połącz z miodem, cynamonem i kardamonem.
  • Ułóż jabłka w formie do zapiekania. W środek każdego jabłka włóż miks rodzynek i żurawiny. Obok jabłek ułóż połówki śliwek, świeżą żurawinę oraz ścięte wcześniej góry jabłek. Polej owoce miodem, pokrusz na wierzch kruszonkę.
  • Owoce piecz w temp. 175°C na środkowej półce przez około 40 minut, do zarumienienia kruszonki i upieczenia jabłek.
  • Podawaj na ciepło, posypując całość rozmarynem.