PRZEPIS na bajgle z pastą muhammara, cheddarem i rukolą

Reklama

Składniki: (4 porcje)

  • 3 papryki czerwone
  • 70- 100 g orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki Ketchupu Pikantnego Premium Roleski
  • szczypta płatków chili
  • szczypta soli
  • 4 bajgle np. z makiem lub pełnoziarniste
  • 8 plasterków sera cheddar
  • garść rukoli
  • 1 pęczek posiekanej zielonej cebulki Muhammara

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Wkładamy do niego umyte papryki i pieczemy przez 20-30 minut, aż skóra mocno się zarumieni, a wręcz przypali.

Przekładamy papryki do plastikowych lub strunowych woreczków i po kilku minutach zdejmujemy z nich skórę oraz pozbywamy się gniazd nasiennych.

Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, siekamy czosnek.

Wkładamy obrane papryki oraz resztę składników do kielicha blendera i blendujemy na pastę.

Bajgle kroimy na pół i smarujemy sporą ilością pasty muhammara, dodajemy po 2 plasterki cheddara, rukolę i zieloną cebulkę.

Smacznego!