PRZEPIS na bajgle z pastą muhammara, cheddarem i rukolą
Reklama
Składniki: (4 porcje)
- 3 papryki czerwone
- 70- 100 g orzechów włoskich
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy limonki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki Ketchupu Pikantnego Premium Roleski
- szczypta płatków chili
- szczypta soli
- 4 bajgle np. z makiem lub pełnoziarniste
- 8 plasterków sera cheddar
- garść rukoli
- 1 pęczek posiekanej zielonej cebulki Muhammara
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Wkładamy do niego umyte papryki i pieczemy przez 20-30 minut, aż skóra mocno się zarumieni, a wręcz przypali.
Przekładamy papryki do plastikowych lub strunowych woreczków i po kilku minutach zdejmujemy z nich skórę oraz pozbywamy się gniazd nasiennych.
Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, siekamy czosnek.
Wkładamy obrane papryki oraz resztę składników do kielicha blendera i blendujemy na pastę.
Bajgle kroimy na pół i smarujemy sporą ilością pasty muhammara, dodajemy po 2 plasterki cheddara, rukolę i zieloną cebulkę.
Smacznego!
Komentarze