PRZEPIS na podpłomyki z awokado i grillowaną cukinią

Reklama

Składniki (4 porcje):

Podpłomyki

  • 150 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 125 ml gorącej wody Mama i ja
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatki:

  • 1 średnia cukinia
  • 2 awokado
  • 2 pomidory
  • 1/2 średniej cebuli, np. czerwonej
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy bądź oleju
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 jajka
  • 2 serki typu oscypek
  • sól, pieprz
  • garść ulubionych ziół (np. kolendra, natka pietruszki, bazylia, koperek)

Przygotowanie

  • Przy pomocy widelca łączymy składniki na podpłomyki. Następnie ciasto wyrabiamy 1–2 minuty ręką, a następnie przykrywamy ściereczką.
  • Obrane awokado kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem cytrynowym. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do awokado. Czosnek obieramy, ścieramy i wraz z oliwą lub olejem dokładamy do warzyw. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię kroimy w plastry i grillujemy z obu stron na patelni grillowej. Oscypka kroimy w cienkie plasterki.
  • Ciasto dzielimy na 8 części i każdą z nich rozwałkowujemy, podsypując mąką, na bardzo cienkie placki. Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy placki przez około 30 sekund z obu stron. Rozgrzewamy masło i smażymy jajka.

Podpłomyki podajemy z porcją salsy z awokado, z cukinią, jajkami, serem i ziołami.