PRZEPIS na paluchy drożdżowe z sezamem

Reklama

Składniki (22 paluchy):

  • 2,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju Rapso

Dodatkowo:

  • sezam Kresto do posypania
  • 1 jajko

Przygotowanie

  • Mąkę, drożdże, sól i cukier wsyp do misy miksera. Dodaj wodę i zacznij całość miksować. Dodaj 1 łyżkę oleju i miksuj ciasto 10–12 minut.
  • Po tym czasie uformuj z ciasta kulę, posmaruj ją kolejną łyżką oleju, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 5–6 godzin.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 22 części, uformuj z nich paluchy o grubości około 1 cm.
  • Przełóż paluchy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, przykryj ściereczką.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C z funkcją góra-dół. Po 20 minutach posmaruj paluchy rozmąconym jajkiem i posyp sezamem.
  • Piecz paluchy przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.