PRZEPIS na zapiekane grahamki z kabanosami

Reklama

Składniki:

  • 2/3 opakowania Kabanosów Francuskich Sokołów
  • 3 duże grahamki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona cebula
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki kaparów w occie
  • 30 g koziego sera twardego w kawałku
  • 1 garstka świeżego oregano do dekoracji
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • olej do smażenia, sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

Przygotowanie

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na cienkie półplasterki równej grubości (około 2-3 mm). Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulę, a kiedy zacznie się rumienić dodajemy pokrojone pieczarki. Zmniejszamy nieco ogień i dodajemy sól. Kiedy pieczarki puszczą wodę zwiększamy ogień i smażymy je (od czasu do czasu mieszając), aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżeczki suszonego oregano.

Paprykę oczyszczamy i kroimy w drobną kosteczkę, a kapary odcedzamy. Kabanosy kroimy na kawałeczki długości około 0,5 cm, a ser ścieramy na tarce o cienkich oczkach. Zawartość patelni łączymy z papryką, kaparami, kabanosami i kozim serem.

Grahamki przekrawamy w mniej więcej 2/3 wysokości i wydrążamy (miąższ i kapelusz wykorzystujemy do innego dania), a następnie smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy oregano. Bułeczki napełniamy farszem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15 minut. Gotowe grzanki dekorujemy listkami świeżego oregano.