PRZEPIS na wytrawne kule mocy

Reklama

Składniki:

  • 1 opakowanie Kabanosów Francuskich Sokołów
  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki owoców goji
  • 5 daktyli
  • 2/3 szklanki łuskanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, mielone płatki chili

Przygotowanie

Kabanosy dzielimy na patyki i wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię. Prażymy je, co jakiś czas potrząsając patelnią, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, a kabanosy zarumienią się.

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jagody goji zalewamy na około 10 sekund wrzątkiem, a następnie osuszamy na sitku. Orzechy włoskie bardzo drobno mielimy w malakserze.

Do szatkownicy blendera wrzucamy kabanosy (pozostawiając 5-6 patyków) i drobno je mielimy. Następnie dodajemy kaszę jaglaną, daktyle, owoce goji, połowę ilości orzechów włoskich, olej kokosowy oraz przyprawy. Całość mielimy do uzyskania zwartej, plastycznej masy.

Z uzyskanej masy formujemy kuleczki, które obtaczamy w pozostałych, zmielonych orzechach i nabijamy na pokrojone ukośnie patyczki z kabanosów.