PRZEPIS na naleśniki gryczane ze smalcem wegańskim i pieczonymi warzywami

Reklama

Składniki:

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • szklanka Napoju sojowego z wapniem Sante Organic
  • 2 szklanki wody lekko gazowanej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli Sante
  • Smalec wegański z jabłkiem i cebulką Lovege
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, szczyptę soli i wlewamy napój sojowy Sante Organic, wodę mineralną oraz olej. Miksujemy całość, aż powstanie gładka masa bez grudek. Odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. Rozgrzewamy patelnię, lekko smarujemy olejem, wylewamy ciasto, rozlewamy na boki i smażymy naleśniki z obu stron do zarumienienia.

W tym czasie pieczemy warzywa. Marchewkę, paprykę i cukinię kroimy w plastry. Polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Gotowe naleśniki smarujemy smalcem wegańskim Lovege z jabłkiem i cebulką, układamy pieczone warzywa i składamy na pół.