PRZEPIS na krem porowo-ziemniaczany z karmelizowanym porem

Reklama

Składniki:

  • 2 pory
  • 400 g ziemniaków średniej wielkości
  • 200 ml Napoju ryżowego Sante Organic
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soli Sante
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 400 ml wody

Na karmelizowany por:

  • 1 por - zielona część
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli Sante

Przygotowanie

Por myjemy i kroimy w plasterki, ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy por kilka minut, cały czas mieszając. Dodajemy ziemniaki, czosnek, przyprawy i podsmażamy do zarumienienia. Dolewamy wodę, przykrywamy i gotujemy 25 minut. Dodajemy napój ryżowy Sante Organic. Następnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dosalamy wedle uznania. Na patelni, na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w plastry zieloną część pora, dodajemy syrop z agawy i karmelizujemy na małym ogniu kilka minut uważając, żeby się nie przypalił. Krem z pora i ziemniaków podajemy z karmelizowanym porem.