PRZEPIS na czekoladowe brownie z czerwonej fasoli

Reklama

Składniki:

  • 500g czerwonej fasoli (np. marki Halina)
  • ¾ szklanki kakao
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 banany
  • 2 łyżki cukru
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

Polewa:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mleka

Przygotowanie

  • Fasolę moczyć w wodzie przez 12h. Następnie opłukać i odsączyć. Ugotować do miękkości w nieosolonej wodzie.
  • Siemię lniane namoczyć w 6 łyżkach wody aż siemię będzie miękkie.
  • Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmielić w mikserze. Przełożyć do wysmarowanej olejem formy o średnicy 20cm i piec przez 45 minut w 180 st.C.
  • W międzyczasie przygotować polewę. W rondelku na małym ogniu rozpuścić olej i dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać i rozprowadzić po cieście.
  • Ciasto po ostygnięciu trzymać przez parę godzin w lodówce.