PRZEPIS na makaron z cukinią i grillowanym serem

Reklama

Składniki:

  • 200 g makaronu Lubella Kokardki
  • połowa cukinii
  • połowa kostki (ok.100g) sera np. halloumi lub camembert
  • Sos pesto:
  • 100 g parmezanu lub innego twardego sera
  • szczypta pieprzu
  • garść orzechów (włoskich, pinii lub nerkowca)
  • 1 ząbek czosnku
  • pół słoika suszonych pomidorów w oleju (razem z olejem)

Przygotowanie

  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Cukinię pokrój w szerokie plastry skrobaczką do warzyw i sparz w wodzie z gotowania makaronu.
  • Ser pokrój w plastry, nasmaruj oliwą i grilluj z obu stron na złoty kolor.
  • Składniki na pesto zblenduj na jednolitą masę. W razie potrzeby, dodaj więcej oleju z pomidorów.
  • Pesto wymieszaj ze świeżo ugotowanym makaronem, serwuj z warzywami i serem.