Przepis na tartę w jesiennym wydaniu
Reklama
Składniki:
Na nadzienie:
- 100 g orzechów włoskich Bakal Naturalnie
- 50 g rodzynek Bakal Naturalnie
- 50 g suszonej żurawiny Bakal Naturalnie
- 100 g suszonych śliwek Bakal Soft
- 120 ml miodu
- 160 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta cukru pudru
Na ciasto:
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła lub margaryny
Przygotowanie
W misce połączyć mąkę, masło, dwa żółtka i cukier trzcinowy. Dokładnie wyrobić, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawić na 30 minut do lodówki. Pokroić suszone morele i orzechy włoskie na drobne kawałki. Zmieszać morele, orzechy włoskie, rodzynki i żurawinę. Dodać do nich miód, śmietanę i cynamon. Formę do tarty wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, boki oraz dno. Nakłuć je wykałaczką. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ciasto wyjąć i nałożyć na nie przygotowanie nadzienie. Następnie piec jeszcze 20 minut w 140 stopniach. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Komentarze(0)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze