Przepis na tartę w jesiennym wydaniu

Reklama

Składniki:

Na nadzienie:

  • 100 g orzechów włoskich Bakal Naturalnie
  • 50 g rodzynek Bakal Naturalnie
  • 50 g suszonej żurawiny Bakal Naturalnie
  • 100 g suszonych śliwek Bakal Soft
  • 120 ml miodu
  • 160 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta cukru pudru

Na ciasto:

  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła lub margaryny

Przygotowanie

W misce połączyć mąkę, masło, dwa żółtka i cukier trzcinowy. Dokładnie wyrobić, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawić na 30 minut do lodówki. Pokroić suszone morele i orzechy włoskie na drobne kawałki. Zmieszać morele, orzechy włoskie, rodzynki i żurawinę. Dodać do nich miód, śmietanę i cynamon. Formę do tarty wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, boki oraz dno. Nakłuć je wykałaczką. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ciasto wyjąć i nałożyć na nie przygotowanie nadzienie. Następnie piec jeszcze 20 minut w 140 stopniach. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.