Falafele to idealny wybór dla wszystkich miłośników bezmięsnych potraw typu street food. Są to zmielone ziarna ciecierzycy, które po wcześniejszym ugotowaniu formujemy w kuleczki i smażymy na oleju – zupełnie tak, jak tradycyjne kotlety. Najczęściej są one doprawione czosnkiem, natką, kolendrą i kuminem. Falafele pochodzą z krajów arabskich, jednak są coraz popularniejszym daniem serwowanym niemal na całym świecie. Najlepiej smakują w towarzystwie świeżych warzyw i sosów.
Reklama
PRZEPIS na falafele z sosem ogórkowym
Składniki:
- 300 gramów suchej ciecierzycy
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- miks sałat
- 1 czerwona cebula
- 2 kiszone ogórki
- 4 suszone pomidory
- wędzony twaróg
- pietruszka
- olej do smażenia
- przyprawy: cynamon, kardamon, kmin rzymski, sól, pieprz
- sos Roleski – Street Food Ogórkowy
Przygotowanie
- Ciecierzycę płuczemy, aż woda będzie idealnie czysta, następnie zostawiamy namoczoną na całą noc z łyżką sody oczyszczonej.
- Po minimum 10 godzinach odsączamy i mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach.
- Dodajemy po szczypcie cynamonu, kardamonu, kminu rzymskiego, soli i pieprzu. Na koniec wsypujemy garstkę posiekanej pietruszki.
- Masę formujemy w kulki wielkości piłeczek golfowych i smażymy na mocno rozgrzanym głębokim oleju roślinnym tak, aby całe były zanurzone.
- Osobno w misce przygotowujemy nasz ulubiony mix sałat z pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami i ogórkami kiszonymi wraz z pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulą.
- Na talerzu układamy po 3 falafele, posypujemy wędzonym twarogiem i polewamy sosem ogórkowym Roleski z linii Street food.
Komentarze