Falafele to idealny wybór dla wszystkich miłośników bezmięsnych potraw typu street food. Są to zmielone ziarna ciecierzycy, które po wcześniejszym ugotowaniu formujemy w kuleczki i smażymy na oleju – zupełnie tak, jak tradycyjne kotlety. Najczęściej są one doprawione czosnkiem, natką, kolendrą i kuminem. Falafele pochodzą z krajów arabskich, jednak są coraz popularniejszym daniem serwowanym niemal na całym świecie. Najlepiej smakują w towarzystwie świeżych warzyw i sosów.

Reklama

PRZEPIS na falafele z sosem ogórkowym

Składniki:

  • 300 gramów suchej ciecierzycy
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • miks sałat
  • 1 czerwona cebula
  • 2 kiszone ogórki
  • 4 suszone pomidory
  • wędzony twaróg
  • pietruszka
  • olej do smażenia
  • przyprawy: cynamon, kardamon, kmin rzymski, sól, pieprz
  • sos Roleski – Street Food Ogórkowy

Przygotowanie

  • Ciecierzycę płuczemy, aż woda będzie idealnie czysta, następnie zostawiamy namoczoną na całą noc z łyżką sody oczyszczonej.
  • Po minimum 10 godzinach odsączamy i mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach.
  • Dodajemy po szczypcie cynamonu, kardamonu, kminu rzymskiego, soli i pieprzu. Na koniec wsypujemy garstkę posiekanej pietruszki.
  • Masę formujemy w kulki wielkości piłeczek golfowych i smażymy na mocno rozgrzanym głębokim oleju roślinnym tak, aby całe były zanurzone.
  • Osobno w misce przygotowujemy nasz ulubiony mix sałat z pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami i ogórkami kiszonymi wraz z pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulą.
  • Na talerzu układamy po 3 falafele, posypujemy wędzonym twarogiem i polewamy sosem ogórkowym Roleski z linii Street food.