PRZEPIS na wytrawne gofry

Reklama

Składniki (ok. 20 gofrów):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki tartych migdałów KRESTO
  • 1/3 szklanki oleju Rapso
  • 2 jajka
  • 1/2–1 łyżeczka soli

*(szklanka = 250 ml)

Składniki na pesto:

  • 1 opakowanie orzechów piniowych Kresto (100 g)
  • 1 szklanka listków bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • olej Rapso
  • sól do smaku

Dodatkowo

  • 3 ugotowane/upieczone buraki
  • 200 g ulubionego sera, np. koziego
  • rukola

Przygotuj ciasto na gofry

1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami.

2. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.

3. Piecz gofry na złocisty kolor. Czas pieczenia i chrupkość gofrów uzależniona jest od mocy gofrownicy. Im jest silniejsza, tym szybciej je upieczemy i będą bardziej chrupiące.

Przygotuj pesto

1. Orzeszki podpiecz na suchej patelni na lekki brąz.

2. Miksuj je z obranym czosnkiem i bazylią stopniowo dolewając olej, aż do uzyskania odpowiadającej Ci gęstości.

3. Na koniec dopraw pesto solą.

Gotowe gofry podawaj z porcją sałaty, pokrojonymi burakami oraz serem. Całość skrop pesto. Dodanie tartych migdałów podnosi walory odżywcze dania.