PRZEPIS na ciasto francuskie z kurkami i tymiankiem

Reklama

Składniki:

  • 250 g ciasta francuskiego
  • 200 g kurek
  • 100 g sera Gouda Mlekpol
  • 150 g mascarpone Mlekpol
  • 4 łyżki śmietany Łaciatej 18%
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie

Kurki dokładnie oczyszczamy, cebulę kroimy w drobną kostkę, a z gałązek tymianku zrywamy listki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i tymianek, smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy kurki i krótko podsmażamy – grzyby i tak dojdą w piekarniku. Dodajemy sól i pieprz do smaku, zdejmujemy z kuchenki. Goudę trzemy na tarce o małych oczkach, mieszamy z mascarpone, śmietaną i jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Ciasto francuskie rozwijamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy serowo-jajecznym kremem, a na tym kładziemy kurki, pozostawiając około 2 cm marginesu. Brzeg smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut do momentu zarumienia się boków. Po przestudzeniu kroimy na mniejsze kawałki, a wierzch dekorujemy świeżym tymiankiem.