PRZEPIS na owsiankę w wersji obiadowej

Reklama

Składniki (4 porcje):

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1,5 szklanki wody Mama i Ja
  • kg fasolki szparagowej
  • 1 kukurydza lub 150g z puszki
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła orzechowego z solą
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • sos sojowy
  • nasiona czarnuszki
  • ulubione zioła

Przygotowanie

Płatki zalej wodą, przykryj i odstaw na noc, aby napęczniały.

Rozgrzej olej, dodaj pokrojoną szalotkę, smaż ją około 1 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojony czosnek i smaż ponownie 1 minuty. Dodaj płatki wraz z wodą (większość będzie wchłonięta). Wszystko wymieszaj i gotuj około 1 minuty. Dopraw do smaku sosem sojowym.

Ugotuj kukurydzę, fasolkę oraz jajka.

Fasolę pokrój i wymieszaj z masłem orzechowym. Wyłóż porcje owsianki oraz warzyw. Dodaj pokrojone jajka. Całość posyp ziołami oraz czarnuszką.