PRZEPIS na wegańskie ciasto z wiśniami

Reklama

Składniki (foremka 19x28 cm):

  • 1 szklanka mąki pszennej (160 g)
  • 3 łyżki siemienia lnianego złocistego Kresto
  • 130 g margaryny roślinnej
  • 4 łyżki kakao gorzkiego lub karobu
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mleka roślinnego niesłodzonego
  • 1/2 lub 3/4 szklanki cukru brązowego trzcinowego Gold Pack (ilość według własnego uznania)
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  •  500 g wiśni
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder

Przygotowanie

1. Rozpuszczamy margarynę, dodajemy czekoladę i mleko, a całość podgrzewamy, mieszając aż do momentu połączenia się składników. Zagotowujemy składniki, jednak nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia.

2. Do przesianej mąki dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie je mieszamy. Następnie dolewamy do nich rozpuszczony płyn czekoladowy. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

3. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wydrylowane wiśnie łączymy z mąką ziemniaczaną. Wylewamy ciasto do formy, a na wierzch wykładamy owoce.

4. Ciasto pieczemy w temp. 175°C, na środkowej półce, bez termoobiegu, przez około 45 minut, do momentu uzyskania tzw. suchego patyczka.

5. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem.