PRZEPIS na Buddha bowl

Reklama

Składniki (na 2 porcje):

  • 100g czerwonego ryżu
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 małe marchewki
  • garść szpinaku baby
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka chili
  • 1 limonka
  • kiełki słonecznika
  • sól
  • pieprz
  • Musztarda Miodowa Roleski BIO
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Ugotowany ryż studzimy, doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • Marchewki obieramy i tniemy na tagliatelle, a następnie blanszujemy w osolonej wodzie.
  • Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w cienkie paski. Pokrojoną w plastry cukinię skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, następnie grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym.
  • Awokado obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z limonki.
  • Przygotowane składniki układamy kolejno w misce: ryż na środku, dookoła warzywa, szpinak, na wierzch kiełki oraz posiekane chili.
  • Przed podaniem dodajemy solidną łyżkę musztardy, którą łączymy z zawartością miski przed jedzeniem.