PRZEPIS na podpłomyki z hummusem

Reklama

Składniki na podpłomyki

  • 300 g mąki pszennej chlebowej (+ do podsypywania)
  • 250 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na hummus

  • 2 puszki ciecierzycy Happy Frucht
  • 1 opakowanie sezamu Kresto (200 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju Rapso
  • ok. 1 łyżeczki soli lub do smaku
  • 1 łyżka kuminu (lub wg uznania)

Przygotowanie podpłomyków

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz wodę.

2. Przy pomocy widelca, mieszając, łączymy mąkę z wodą.

3. Ciasto wyrabiamy ręką kilka minut, do momentu aż będzie elastyczne. Jeżeli klei się do rąk, podsypujemy je mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

4. Dzielimy ciasto na 12 równych porcji. Każdy kawałek wałkujemy na cienkie placki, podsypując mąką.

5. Podpłomyki smażymy kolejno z obu stron na rozgrzanej, suchej patelni. Można je też upiec w piekarniku, w temp. 230–250°C.

Przygotowanie hummusu

1. Sezam przesypujemy na suchą patelnię i mieszając, prażymy na lekki brąz. Ważne jest, aby go nie przypiec zbyt mocno, gdyż zrobi się wówczas gorzki.

2. Uprażony sezam miksujemy z olejem na jednolitą masę.

3. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do misy miksera/blendera/malaksera, dodajemy ok. 1/3 wody spod ciecierzycy i całość miksujemy na idealnie gładki krem.

Reklama

4. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. W razie potrzeby dodajemy wodę, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawiamy do smaku.

Propozycja podania

Podpłomyki smarujemy hummusem i delikatnie skrapiamy olejem. Posypujemy pokrojonym ogórkiem, szalotką i natką pietruszki.