PRZEPIS na sałatkę z młodym szpinakiem

Reklama

Składniki:

  • 3 garście Szpinaku młodego marki Eisberg
  • 2 małe, upieczone buraki
  • 50 g sera halloumi
  • garść żurawiny
  • garść orzechów włoskich
  • garść orzechów nerkowca
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz czarny

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Szpinak młody ułożyć w miseczce. Upieczone buraki pokroić w kostkę i wymieszać ze szpinakiem. Polać przygotowanym wcześniej dressingiem. Ser halloumi pociąć w plastry. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę i smażyć ser aż się przyrumieni. Ułożyć go na wierzchu sałatki. Całość posypać orzechami nerkowca i włoskimi oraz żurawiną.