PRZEPIS na parówki zapiekane z warzywami

Reklama

Składniki:

  • 6 parówek Paryżanek ZM Pekpol
  • 2 pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 bataty
  • 1 cukinia
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • 1 chili drobno posiekane
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 5 łyżek oliwy
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki, marchewki i bataty obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Cukinie pokroić w 2 cm plastry. Papryki pokroić w 2 cm kostkę. Pomidory przekroić na pół. Z natki, rozmarynu, chili, czosnku i oliwy przygotować marynatę. Wszystkie składniki poza paryżankami przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać z marynatą. Doprawić całość solą i pieprzem. Zapiekać w temperaturze 180°C przez 30 minut. Do zapiekanych warzyw dodać paryżanki i całość zapiekać kolejne 15 minut.