PRZEPIS na sałatkę warstwową

Reklama

Składniki:

  • 1 woreczek mieszanki sałat Bolero mix firmy Eisberg
  • pół awokado
  • 2 ogórki kiszone
  • 50 g zielonej soczewicy
  • pół jabłka
  • pół czerwonej papryki
  • garść pestek dyni
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • pół szklanki natki pietruszki
  • papryczka chilli
  • sól

Przygotowanie

Soczewicę wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować 25 min. Odcedzić i zostawić do ostudzenia. Oliwę, drobno posiekaną pietruszkę i papryczkę chilli wymieszać z sokiem z cytryny, następnie doprawić do smaku solą. Paprykę pokroić w krótkie paski, ogórek, jabłko i awokado w kostkę. Na dno słoika wlać dressing, następnie wsypać soczewicę i układać warstwowo: jabłko, ogórek, awokado, paprykę oraz mieszankę sałat. Posypać prażonymi pestkami dyni. Przed spożyciem wymieszać wszystkie warstwy bądź wyłożyć do miseczki.