PRZEPIS na burgery z ciecierzycy

Reklama

Składniki na falafel:

  • 250g ciecierzycy (np. marki Halina)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść świeżej natki kolendry
  • 1 garść świeżej natki pietruszki
  • 150g tahini
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • Olej do głębokiego smażenia

Składniki na sos tahini:

  • 150g tahini
  • 100g wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • sól

Dodatki:

  • bułka do burgerów
  • cebula
  • ogórek
  • sałata
  • hummus
  • sos tahini

Przygotowanie

  • Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Odsączamy i mielimy dwukrotnie ze wszystkimi składnikami w maszynce do mielenie mięsa. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Blendujemy wszystkie składniki na sos Tahini.
  • Bułkę kroimy na pół, cebule i ogórka w plastry. W małym rondelku rozgrzewamy olej.
  • Formujemy z masy z ciecierzycy burgery i smażymy aż będą złoto brązowe i suche w środku.
  • Przekładamy bułki humusem, sałatą cebulą, ogórkiem, falafelem i polewamy całość sosem tahini.