PRZEPIS na sernik na zimno z serkiem homogenizowanym, owocami i galaretką

Reklama

Składniki (dla 6 osób):

  • 600 g serka homogenizowanego Rolmlecz (wanilia)
  • 200 ml śmietanki Łaciata 30%
  • ok. 100 g biszkoptów
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 galaretka krystaliczna
  • 600 ml wody 
  • 350 g malin

Przygotowanie

Dno tortownicy (24 cm) wykładamy folią spożywczą, a następnie układamy na niej biszkopty. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w szklance wrzącej wody (250ml), natomiast malinową w 350 ml, odstawiamy na kilkanaście minut do wystygnięcia. Ważne jest by były chłodne, ale wciąż płynne. W tym czasie przygotowujemy serowy krem - ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy do niej serek homogenizowany. Po połączeniu mieszamy masę z galaretką krystaliczną. Tak powstały krem przelewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie na wierzchu układamy maliny i zalewamy je wystudzoną galaretką malinową. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w lodów na kilka godzin.