Hot dogi to jedne z bardziej popularnych dań typu fast food, zjeść je możemy w wielu barach i food truckach. Takie danie możemy zrobić również w domu, wystarczy dobrej jakości bułka oraz parówka lub kiełbaska, z mięsa lub w opcji bezmięsnej. Wegańskie zamienniki są coraz częściej wybierane przez smakoszy kuchni całego świata. Chętnie sięgamy po nowości kulinarne i chcemy próbować nowych przepisów. Wegańskie hot dogi z domowymi kiełbaskami pepperoni i salsą z sera naciowego i papryki zachwycą nie tylko wegan ale i tych, którzy jedzą mięso na co dzień. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych parówek czy kiełbasek, które czasem chcemy zastąpić czymś innym.

Reklama

PRZEPIS na wegańskie hot dogi z domowymi kiełbaskami „pepperoni” i salsą z sera naciowego i papryki

Składniki (4 porcje) :

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekany
  • po 1 łyżeczce: ziarn kuminu i kopru włoskiego
  • 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki (może być z puszki)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • po 1 łyżeczce: tymianku, wędzonej papryki, ostrej papryki, płatków chilli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 duża szklanka glutenu w proszku
  • szczypta soli Salsa:
  • 6 łodyg selera naciowego
  • 1 czerwona papryka
  • garść świeżej kolendry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • bułki do hot dogów
  • kilka ogórków kiszonych/konserwowych
  • prażona cebulka
  • Sos Street Food do Hot Dogów i Parówek Roleski

Przygotowanie

Wegańskie kiełbaski pepperoni

1. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy posiekane cebulę i czosnek. Dodajemy ziarna kuminu i kopru włoskiego. Prażymy 1-2 minuty, zdejmyjemy z ognia.

2. Piekarnik nagrzewamy do 165 st.C.

3. W kielichu blendera umieszczamy cieciorkę, podsmażone wcześniej składniki, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, wodę gazowaną i resztę przypraw (oprócz glutenu). Blendujemy na gładki sos. Dodajemy gluten i blendujemy, aż powstanie gęste, zwarte “ciasto”.

4. Przygotowujemy kilka kawałków folii aluminiowej i nacieramy je olejem. Dzielimy masę na 8 równych części i każdą formujemy na kształt podłużnych kiełbasek. Kolejno zawijamy je w folię aluminiową, zawijając również końcówki.

5. Wykładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę i odwijamy z folii.

Salsa

1. Siekamy drobno seler, paprykę i kolendrę.

2. Wsypujemy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą.

3.Dokładnie mieszamy.

Reklama

Sposób podania

Bułki do hot dogów lekko rumienimy w piekarniku. Ogórki kroimy w plastry. Parówki można jeszcze zrumienić na patelni. Bułki kroimy wzdłuż, smarujemy sosem Street Food do Hot Dogów i Parówek. Wkładamy parówki, dodajemy 3-4 łyżki salsy, smacznego!