Hot dogi to jedne z bardziej popularnych dań typu fast food, zjeść je możemy w wielu barach i food truckach. Takie danie możemy zrobić również w domu, wystarczy dobrej jakości bułka oraz parówka lub kiełbaska, z mięsa lub w opcji bezmięsnej. Wegańskie zamienniki są coraz częściej wybierane przez smakoszy kuchni całego świata. Chętnie sięgamy po nowości kulinarne i chcemy próbować nowych przepisów. Wegańskie hot dogi z domowymi kiełbaskami pepperoni i salsą z sera naciowego i papryki zachwycą nie tylko wegan ale i tych, którzy jedzą mięso na co dzień. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych parówek czy kiełbasek, które czasem chcemy zastąpić czymś innym.
PRZEPIS na wegańskie hot dogi z domowymi kiełbaskami „pepperoni” i salsą z sera naciowego i papryki
Składniki (4 porcje) :
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekany
- po 1 łyżeczce: ziarn kuminu i kopru włoskiego
- 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki (może być z puszki)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- po 1 łyżeczce: tymianku, wędzonej papryki, ostrej papryki, płatków chilli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 duża szklanka glutenu w proszku
- szczypta soli Salsa:
- 6 łodyg selera naciowego
- 1 czerwona papryka
- garść świeżej kolendry
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- bułki do hot dogów
- kilka ogórków kiszonych/konserwowych
- prażona cebulka
- Sos Street Food do Hot Dogów i Parówek Roleski
Przygotowanie
Wegańskie kiełbaski pepperoni
1. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy posiekane cebulę i czosnek. Dodajemy ziarna kuminu i kopru włoskiego. Prażymy 1-2 minuty, zdejmyjemy z ognia.
2. Piekarnik nagrzewamy do 165 st.C.
3. W kielichu blendera umieszczamy cieciorkę, podsmażone wcześniej składniki, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, wodę gazowaną i resztę przypraw (oprócz glutenu). Blendujemy na gładki sos. Dodajemy gluten i blendujemy, aż powstanie gęste, zwarte “ciasto”.
4. Przygotowujemy kilka kawałków folii aluminiowej i nacieramy je olejem. Dzielimy masę na 8 równych części i każdą formujemy na kształt podłużnych kiełbasek. Kolejno zawijamy je w folię aluminiową, zawijając również końcówki.
5. Wykładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę i odwijamy z folii.
Salsa
1. Siekamy drobno seler, paprykę i kolendrę.
2. Wsypujemy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą.
3.Dokładnie mieszamy.
Sposób podania
Bułki do hot dogów lekko rumienimy w piekarniku. Ogórki kroimy w plastry. Parówki można jeszcze zrumienić na patelni. Bułki kroimy wzdłuż, smarujemy sosem Street Food do Hot Dogów i Parówek. Wkładamy parówki, dodajemy 3-4 łyżki salsy, smacznego!
Komentarze