PRZEPIS na placki twarogowe

Reklama

Składniki:

  • 1 opakowanie twarogu (250 g)
  • 1 banan
  • 40-50 g mąki ryżowej
  • 5 g oleju do smażenia

Przygotowanie

Banana rozgnieść widelcem w misce, dodać twaróg i mąkę. Dokładnie wymieszać. Uformować około 15 malutkich placki. Jeżeli masa będzie się kleić, możemy zwilżyć dłonie wodą. Bardzo ważne jest, aby placki były małe - masa jest bardzo delikatna i może przywierać do patelni. Smażymy na małej ilości oleju na małym ogniu z dwóch stron, aż się zarumienią.

PRZEPIS na placki z cukinii

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 średnia marchewka
  • 2 małe lub 1 duże jajko
  • 50 g sera koziego/mozzarelli
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku

Przygotowanie

Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce (z cukinii dobrze odcisnąć sok). Cebulę ser pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masę przekładamy wyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 min. Podajemy z jogurtem naturalnym z dodatkiem czosnku. Jeżeli placki przywierają do papieru, odczekajmy chwilę aż ostygną i przełóżmy je ostrożnie na talerz za pomocą łopatki.

PRZEPIS na placki z batata

Składniki:

  • 150 g batata
  • 1 jabłko
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki jaglanej/ryżowej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru kokosowego

Przygotowanie

Batata i jabłko obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj resztę składników i całość wymieszaj, ugniatając ręką. Placki piecz ok. 25 min w temperaturze 180 stopni.

Reklama