PRZEPIS na zupę krem ze szparagów

Reklama

Składniki (4 porcje):

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 3–4 średnie ziemniaki
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek korzenia selera
  • 5 cm białej części pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)
  • 750 ml wody Mama i ja
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • pistacje, płatki migdałów
  • śmietana (opcjonalnie)
  • ulubione zioła

Przygotowanie

1. Ziemniaki, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę.

2. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy do środka pokrojone warzywa. Lekko je podsmażamy, mieszając co 3–4 minuty.

3. Następnie do garnka dodajemy pokrojony por i obrany czosnek. Całość mieszamy i smażymy jeszcze około 1–2 minuty.

4. Dolewamy wodę i jeśli wybraliśmy opcję z lubczykiem, dosypujemy zioła i całość gotujemy 5 minut.

5. Z umytych szparagów odłamujemy łykowate końcówki (można je zamrozić i gdy uzbiera się większa ilość, wykorzystać je do przygotowania np. wywaru). Następnie dosypujemy pokrojone szparagi do garnka i gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw.

6. Tak przygotowaną zupę blendujemy, dodajemy masło, śmietanę i doprawiamy do smaku.

7. Podajemy ją z pokrojonymi pistacjami, migdałami i ziołami.