PRZEPIS na quiche z bekonem i brokułem

Reklama

Składniki:

  • 250 g mąki
  • ½ kostki masła
  • 5-7 łyżek zimnej wody
  • 2 jajka
  • 1 brokuł
  • mała śmietanka 30%
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanej cebuli
  • boczek wędzony
  • Sos czosnkowy Roleski

Przygotowanie

Ciasto na tartę

Mąkę łączymy z masłem, ugniatamy, aż składniki zaczną formować się w płatki.

Dodajemy 5-7 łyżek zimnej wody i ugniatamy do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a ciasto zrobi się suche.

Następnie ciasto układamy na stole, rozwałkowujemy na grubość ok 2 mm i układamy na nasmarowanej tłuszczem blaszce do tarty.

Piekarnik nastawiamy na termoobieg na 200C.

Na tarcie wykładamy papier do pieczenia, a na górę wysypujemy groch, aby go dociążyć.

Pieczemy ok 20 minut, następnie dopiekamy bez grochu i papieru na złotobrązowy kolor.

Odkładamy tartę do przestygnięcia.

Farsz

Rozbijamy dwa jajka do miski, dodajemy jedno małe opakowanie śmietanki 30%, pół łyżeczki oregano i pół łyżeczki sproszkowanej cebuli oraz szczyptę gałki muszkatołowej.

Dokładanie mieszamy, następnie wylewamy masę na ciasto.

Reklama

Brokuł dzielimy na małe różyczki, blanszujemy w osolonym wrzątku przez 40-60 sekund, a następnie układamy na tarcie.

Bekon kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na patelni, a następnie rozkładamy na tarcie.

Tartę pieczemy około 15 -20 minut.

Podajemy na ciepło z sosem.