PRZEPIS na steki z masłem czosnkowym, rozmarynem, szparagami i sosem

Reklama

Składniki (2 porcje):

  • 2 steki wołowe - polędwica, rostbef lub antrykot
  • odpowiedni tłuszcz do smażenia - olej rzepakowy/słonecznikowy/masło klarowane
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • masełko czosnkowe
  • 60 g miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • morska sól
  • świeżo mielony pieprz

Dodatki:

  • 500 g szparagów
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • Sos do steków i burgerów Roleski

Przygotowanie

Steki wyjmujemy z lodówki na minimum 30 minut przed rozpoczęciem smażenia, tak, by miały czas na dojście do temperatury pokojowej.

W międzyczasie myjemy szparagi, wrzucamy do garnka z posolonym wrzątkiem i gotujemy kilka minut – tak, by nadal były jędrne i chrupiące.

Szparagi wyjmujemy i płuczemy w bardzo zimnej wodzie. Przekładamy do dużej miski, mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Patelnię stawiamy na bardzo dużym ogniu, rozgrzewamy wybrany tłuszcz, wrzucamy steki. Na patelnię dorzucamy rozmaryn.

Steki smażymy do uzyskania wybranego stopnia wysmażenia.

Gdy steki jeszcze się smażą, ale są już prawie gotowe, w miseczce mieszamy masło z czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie polewamy nim steki po 2-3 łyżki na sztukę mięsa.

Gotowe steki przekładamy na talerze i odczekujemy chwilę, by mięso odpowiednio odpoczęło.

Podajemy ze szparagami i sosem do steków i burgerów. Smacznego!