PRZEPIS na ryż smażony sinangag

Reklama

Składniki:

  • 2 saszetki ryżu basmati (np. marki Britta)
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 małe papryczki chilli
  • 2 łyżki octu
  • 4 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Ryż gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć czosnek. Powinien być przyrumieniony, ale nie spalony. Czosnek ściągnąć z patelni, pozostawiając tłuszcz ze smażenia.

Dodać na patelnię ryż i smażyć do momentu, aż się delikatnie przyrumieni i zrobi lekko chrupiący. Dodać usmażony czosnek, posolić do smaku.

Na oddzielnej patelni usmażyć jajka. Ryż wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i chilli. Dodać ocet.

Nałożyć jajka i podawać na ciepło.

Smacznego!