PRZEPIS na jajka po szkocku

Reklama

Składniki:

  • 2 ugotowane jajka
  • 1 jajko surowe
  • 100 g soczewicy z puszki lub suchej ciecierzycy ugotowanej
  • 1 serek kremowy Hochland z ziołami w bloczku
  • 1 serek kremowy Hochland śmietankowy w bloczku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Pęczek różnych ziół (natka, koperek, kolendra)
  • 7-8 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek.

2. Na patelnię dodaj przyprawy: kumin, kolendrę oraz paprykę. Smaż chwilę dla wydobycia smaku.

3. Dodaj cieciorkę. Smaż do momentu, aż cieciorka stanie się delikatnie chrupiąca. W międzyczasie z ziół oderwij poszczególne listki, zostawiając łodyżki. Łodyżki drobno posiekaj i dodaj na patelnię.

4. Ściągnij wszystko z patelni i zblenduj tak, żeby cieciorka miała małe, ale wyczuwalne kawałki. Nie blenduj na jednolitą masę. Pozostaw do ostudzenia.

5. W międzyczasie połącz serki Hochland. Możesz serek od razu wyłożyć na talerz i ozdobić go listkami ziół.

6. Do ostudzonej masy z ciecierzycy dodaj surowe jajko, bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.

7. W rondelku rozgrzej 2 cm warstwę oleju, do temperatury 175 stopni.

8. Ugotowane jajka obtocz mąką, strzepując jej ewentualny nadmiar. Następnie oblep je masą z cieciorki.

9. Jajka smaż na głębokim tłuszczu, z każdej strony, aż złapią wyraźnie brązową skórkę. Po usmażeniu odsącz je na talerzu, wyłożonym ręcznikiem papierowym.

10. Serwuj z serkami kremowymi Hochland oraz ziołami.