PRZEPIS na kotlety z kaszy i indyka

Reklama

Składniki (4 porcje):

  • 100 g kaszy bulgur
  • 250 g polędwiczki z indyka
  • woda niegazowana Mama i ja
  • 1/2 szklanki groszku mrożonego
  • 2 jajka w rozmiarze M
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • otarta skórka z małej cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane

Przygotowanie

  • Kaszę gotujemy według zaleceń producenta, w wodzie źródlanej Mama i ja.
  • Indyka kroimy w drobną kostkę.
  • Przestudzoną kaszę i pokrojonego indyka przekładamy do miski. Dodajemy drobno starty czosnek, skórkę z cytryny, groszek i posiekaną bazylię. Wbijamy jajka i dodajemy otręby. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 20 minut.
  • Po tym czasie formujemy niewielkie kotleciki i wkładamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Smażymy je na średnim ogniu na złocisty kolor.
  • Usmażone kotlety podlewamy odrobiną wody Mama i ja, przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut.
  • Kotlety podajemy z porcją ulubionych warzyw.