PRZEPIS na zupę z krewetek

Reklama

Składniki:

  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1-2 ząbki czosnku, plus 1 ząbek czosnku pokrojony w 1 mm plastry, do grzanek
  • 70 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
  • 5-10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 420-450 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (średniej wielkości)
  • 150 g batatów, pokrojonych w 0,5-1 cm plastry
  • 400 g mleka kokosowego
  • 250 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • ¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ¼ łyżeczki pudru z grzybów (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • 4 kromki chleba, np. tostowego, pokrojone w 1,5 cm kostkę
  • 50-60 g serka kremowego, śmietankowego
  • 10-20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego

Przygotowanie

1. Posiekać natkę pietruszki i odstawić ją na bok.

2. W blenderze rozdrobnić czosnek, cebulę i imbir.

3. Na patelni podsmażyć krewetki, na oleju.

4. W tym czasie w garnku podgrzewać bataty, mleko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, sos sojowy, pieprz cayenne, kurkumę i puder z grzybów. A na patelni roztopić masło, dodać 1 ząbek czosnku i „zrumienić” chleb.

5. Przelać zawartość garnka do blendera, dodać serek i wszystko razem zmiksować.

6. Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki oraz sok z limonki. Zmiksować. Następnie całość jeszcze przez chwilę podgrzać w garnku.

7. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem grzanek.

Wskazówka

Przepis na „Puder z grzybów” znajduje się na platformie Cookidoo®.

Wariant

Aby dodatkowo zaostrzyć smak zupy, przed podaniem można ją udekorować posiekaną ¼ czerwonej papryczki chili, bez gniazd nasiennych.

Reklama