PRZEPIS na zapiekankę makaronową z szynką z beczki

Reklama

Składniki:

  • 400 g szynki z beczki JBB
  • 500 g makaronu kokardki
  • 200 g sosu pomidorowego
  • garść oliwek czarnych
  • garść oliwek zielonych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g tartego sera
  • oliwa do smażenia
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz

Składniki na sos beszamelowy:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 200 g parmezanu

Przygotowanie

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Szynkę pokrój w grubszą kostkę i podsmaż na odrobinie oliwy. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj, aż zarumieni się cebulka. Na końcu dodaj sos pomidorowy, pokrojone w plasterki oliwki, dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. W garnku rozpuść masło i dodaj 2 łyżki mąki. Energicznie mieszając dolewaj mleko. Cały czas mieszając podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj starty parmezan, dopraw solą oraz pieprzem. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem beszamelowym. W naczyniu do zapiekania układaj warstwowo zapiekankę w kolejności: makaron, sos, ser, do wykorzystania wszystkich składników. Zapiekaj w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 35 minut.