PRZEPIS na makaron z szynką i brokułami

Reklama

Składniki:

  • 200 g szynki z beczki JBB
  • 400 g makaronu penne
  • kilka różyczek ugotowanego brokuła al dente
  • 300 ml śmietany 18%
  • 70 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Na odrobinie oliwy podsmaż szynkę pokrojoną w kostkę, dorzuć pokrojoną cebulę oraz rozdrobiony czosnek. Całość podsmaż aż zarumieni się cebulka. Dodaj śmietanę i podgrzewaj chwilę, następnie dodaj kawałki sera z niebieską pleśnią. Sos przemieszaj do momentu, kiedy ser ładnie się rozpuści, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj ugotowany wcześniej brokuł i makaron.