PRZEPIS na burrito z awokado, jajkiem i salsą pomidorową

Reklama

Składniki (4 porcje):

  • 4 tortille pełnoziarniste
  • 2 dojrzałe awokado
  • 6 jajek
  • 2 łyżki masła
  • 2 duże pomidory
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 cebula
  • 1 garść świeżej kolendry
  • kilka łyżek sosu Trinidad Scorpion Roleski
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1. Cebulę i pomidory siekamy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, olejem sezamowym i sokiem z limonki, całość mieszamy.

2. Awokado kroimy w cienkie plastry, kolendrę siekamy.

3. Na dużej patelni topimy masło, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy omlet/przysmażoną jajecznicę.

4. Na suchej patelni rumienimy tortille.

5. Każdą tortillę smarujemy niewielką ilością sosu na środku wykładamy kawałek omletu, obok awokado, salsę pomidorową i kolendrę. Zginamy dwa boki i dół do środka i zwijamy w górę dociskając. Burrito można dodatkowo zrumienić na rozgrzanej patelni.