Prawdziwe comfort food to zwykle pożywne i ciepłe danie, które w prosty sposób możesz przygotować w swojej kuchni. Zazwyczaj kojarzy się ze smakami dzieciństwa i potrawami, które przyrządzała mama lub babcia. Wypróbuj nasz przepis na rozgrzewającą ziemniaczaną zapiekankę ze szpinakiem, kiełbasą i ziołami – w sam raz na chłodne dni!
PRZEPIS za zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem i kiełbasą
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 pętka kiełbasy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
- 100 g mrożonego szpinaku
- 1 por
- pół kostki sera feta
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- pół szklanki bulionu warzywnego
- 2 jajka
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz, majeranek
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- natka pietruszki
Przygotowanie
Pora pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na oliwie, aż stanie się miękki. Dodać szpinak i dusić przez chwilę. Dolać bulion, doprawić warzywa solą, pieprzem i majerankiem. Kiełbasę pokroić w plasterki. Ziemniaki obierać, ugotować, a następnie przecisnąć przez praskę i wymieszać z jajkami, serem feta, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Warzywa ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, przykryć ziemniaczanym purée, a na wierzchu ułożyć plasterki kiełbasy. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. Gotową zapiekankę posypać natką pietruszki.
Komentarze(0)
Pokaż: