PRZEPIS na gulasz dyniowo-mięsny z kaszą kuskus

Reklama

Składniki (4 porcje):

• 3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni, np. piżmowej

• 1 duża czerwona papryka

• 400 g piersi indyka

• 1 duży pomidor

• 2 cebule szalotki

• 2 ząbki czosnku

• 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru (lub 1/2 łyżeczki suszonego)

• 1/2 łyżeczki pokrojonej drobno kurkumy (lub 1/3 łyżeczki suszonej)

Reklama

• 1/2 łyżeczki otartej cytryny

• sól, pieprz

• olej

• 3/4 szklanki wody Mama i ja

Dodatkowo:

• brokuł

• 1 szklanka kaszy kuskus

• woda Mama i ja

• szczypiorek

Przygotowanie

1. Cebulę, czosnek, imbir, kurkumę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

2. Indyka myjemy i kroimy w nieco większą kostkę.

3. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski i dodajemy przygotowane przyprawy, 1/2 łyżeczki soli, szczyptę skórki z cytryny oraz 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut.

4. Rozgrzewamy patelnię, a następnie wykładamy na nią zawartość miski. Całość smażymy około 5 minut, często mieszając.

5. Następnie dodajemy dynię i wodę, nadal mieszając. Dusimy wszystko pod przykryciem przez 5 minut.

6. Po upływie tego czasu dodajemy drobno pokrojoną paprykę i dusimy pod przykryciem przez kolejne 5–6 minut.

7. Na sam koniec dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i dusimy już bez przykrycia przez ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku.

8. Kaszę kuskus przygotowujemy według zaleceń producenta. Brokuł gotujemy na parze. Tak przygotowane składniki wykładamy na talerz i podajemy wraz z gulaszem.