PRZEPIS na gulasz dyniowo-mięsny z kaszą kuskus
Składniki (4 porcje):
• 3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni, np. piżmowej
• 1 duża czerwona papryka
• 400 g piersi indyka
• 1 duży pomidor
• 2 cebule szalotki
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
• 1/2 łyżeczki pokrojonej drobno kurkumy (lub 1/3 łyżeczki suszonej)
• 1/2 łyżeczki otartej cytryny
• sól, pieprz
• olej
• 3/4 szklanki wody Mama i ja
Dodatkowo:
• brokuł
• 1 szklanka kaszy kuskus
• woda Mama i ja
• szczypiorek
Przygotowanie
1. Cebulę, czosnek, imbir, kurkumę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
2. Indyka myjemy i kroimy w nieco większą kostkę.
3. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski i dodajemy przygotowane przyprawy, 1/2 łyżeczki soli, szczyptę skórki z cytryny oraz 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
4. Rozgrzewamy patelnię, a następnie wykładamy na nią zawartość miski. Całość smażymy około 5 minut, często mieszając.
5. Następnie dodajemy dynię i wodę, nadal mieszając. Dusimy wszystko pod przykryciem przez 5 minut.
6. Po upływie tego czasu dodajemy drobno pokrojoną paprykę i dusimy pod przykryciem przez kolejne 5–6 minut.
7. Na sam koniec dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i dusimy już bez przykrycia przez ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku.
8. Kaszę kuskus przygotowujemy według zaleceń producenta. Brokuł gotujemy na parze. Tak przygotowane składniki wykładamy na talerz i podajemy wraz z gulaszem.
Komentarze