PRZEPIS na zupę selerową

Składniki:

• 1 średni seler

• 1 cebula

• 1 marchewka

• 1 pietruszka

• 1 ząbek czosnku

• 1 łyżka masła

• 1 łyżka oliwy extra virgin

• 1 litr bulionu drobiowego

• 4 łyżki drobno startego parmezanu

• 2 łyżki śmietany 18-proc.

• sól i pieprz

Przygotowanie

Selera, marchewkę i pietruszkę pokrój w plastry, a cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na maśle i oliwie zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj pozostałe warzywa. Całość smaż na średnim ogniu przez 10 minut. Do warzyw wlej bulion. Gotuj przez 25–30 minut, ostudź. Chłodną zupę zmiksuj na gładki krem, dodaj starty parmezan i śmietanę, przypraw solą i pieprzem.Zupę podawaj podgrzaną i posypaną pestkami dyni lub ozdobioną pieczoną marchewką.

* Parmezan można zastąpić innym długo dojrzewającym serem, takim, który najbardziej lubicie.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia afrodyzjaków” autorstwa Anny Szubińskiej.