PRZEPIS na zupę selerową
Składniki:
• 1 średni seler
• 1 cebula
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka oliwy extra virgin
• 1 litr bulionu drobiowego
• 4 łyżki drobno startego parmezanu
• 2 łyżki śmietany 18-proc.
• sól i pieprz
Przygotowanie
Selera, marchewkę i pietruszkę pokrój w plastry, a cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na maśle i oliwie zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj pozostałe warzywa. Całość smaż na średnim ogniu przez 10 minut. Do warzyw wlej bulion. Gotuj przez 25–30 minut, ostudź. Chłodną zupę zmiksuj na gładki krem, dodaj starty parmezan i śmietanę, przypraw solą i pieprzem.Zupę podawaj podgrzaną i posypaną pestkami dyni lub ozdobioną pieczoną marchewką.
* Parmezan można zastąpić innym długo dojrzewającym serem, takim, który najbardziej lubicie.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia afrodyzjaków” autorstwa Anny Szubińskiej.
Komentarze(4)
Pokaż: